06 41752295

Search

Bureau met laptop wordpress tips

Handige tips om te beginnen met WordPress

Zonder kennis van code een mooie website in elkaar zetten, ideaal natuurlijk. Maar wat is WordPress en hoe begin je ermee? Ik geef een paar handige tips.

Domeinnaam

Heb je gecheckt of je domeinnaam beschikbaar is? Er zijn verschillende extenties die je kunt gebruiken zoals .nl of .com, maar ook extenties zoals .online, .photography of .shopping behoort tot de mogelijkheden. Richt je je vooral op Nederland? Kies dan een .nl extentie.

Hosting

Bij veel hostingbedrijven kun je WordPress als een soort app installeren en ben je gelijk klaar om te beginnen. Zo kun je de installatiestappen overslaan, wat fijn is als je niet teveel tijd kwijt wilt zijn aan het opzetten van je site. Je krijgt een inlognaam en wachtwoord om bij wordpress in te loggen, dit is altijd je www.jouwdomeinnaam.extentie/wp-admin.

Een thema kiezen

Ga een rondje surfen, welke sites spreken je aan? Hoe doen je concurrenten het? Bekijk waarom je je favoriete websites zo fijn vind. Hoe zijn ze ingedeeld, welke kleuren gebruiken ze en welke lettertypes? Hoe is de stijl van de fotografie? Verzamel wat idee├źn in een mapje en ga dan op zoek naar een thema voor WordPress. Dat is een vooraf ontworpen layout die je kunt vullen met je eigen teksten en beelden, zodat je site er al snel uit ziet als een echte website, en niet als een word-document. Er zijn veel gratis thema’s te vinden, maar ik adviseer een betaald thema als je het budget ervoor hebt. Deze worden goed onderhouden en doorontwikkeld, en hebben vaak veel meer opties.

En dan?

Als je het perfecte thema hebt gevonden, kun je hem helemaal naar je eigen smaak inrichten. Zoek op YouTube naar ‘WordPress tutorial’, waar je stap voor stap mee kunt kijken met iemand die uitlegt hoe het dashboard van WordPress in elkaar zit. De meeste thema’s hebben ook een documentatie waarin uitgelegd wordt wat je binnen het thema kunt aanpassen en hoe.

Copyright

Haal geen foto’s van Google om je website mee te vullen. Hier zit copyright op en daar kun je flink mee in de problemen komen. Er zijn veel sites waar je gratis foto’s kunt downloaden, zoals Pexels, en je kunt ook op bijvoorbeeld Flickr zoeken op foto’s met een Creative Commons licensie. Deze zijn vrij te gebruiken. Wil je hogere kwaliteit beelden, kijk dan op iStockphoto of Shutterstock. Hier betaal je voor credits waarmee je foto’s kunt kopen. Probeer weg te blijven van de extreem geposeerde foto’s (de geforceerd lachende telefoniste met headset is een goed voorbeeld), deze geven je website juist een gedateerde uitstraling.

 

Kun je wel wat hulp gebruiken? Laat het me weten.

Content creator & visual storyteller. Ik verkoop jouw dienst met beeld.

Leave a Comment