06 41752295

Search

Camera op bureau bokeh tips

Wazige achtergrond: welke instellingen gebruik je?

Een wazige voor- of achtergrond kan een beeld zachter maken, een bepaalde sfeer of emotie oproepen. Ik laat zien hoe je dit effect – bokeh – bereikt.

Wanneer gebruik je het

In woningfotografie gebruik ik het af en toe om een mooi sfeerbeeld te maken, maar over het algemeen moeten alle details in beeld bij vastgoedfotografie. De foto moet dus compleet scherp zijn. Ook voor landschapsfoto’s kan het soms wel werken en soms juist niet. Als je een onderwerp (een boom of dier) eruit wil laten springen, kun je deze bijvoorbeeld scherp op de voorgrond zetten met een onscherpe achtergrond. Bij een portret kan het effect van alleen een scherpe wimper en de rest al onscherp een dromerig effect geven. Dit werkt ook goed bij babyfotografie.

Scherptediepte

De scherptediepte is een strook over de breedte van de foto die scherp is. Als het diafragma (F-getal) omhoog gaat, wordt de strook steeds breder en wordt er steeds meer scherp. Zet je het diafragma omlaag, wordt er steeds minder scherp. Gebruik dus een zo laag mogelijk diafragma.

Focuspunten

Je kan afzonderlijke focuspunten gebruiken in je camera. De middelste is het meest gevoelig, maar je kunt ook andere punten gebruiken als je een andere compositie in je foto hebt. Wil je een onderwerp dichtbij scherp hebben, ga er dan dichtbij staan en focus erop. De achtergrond zal dan wazig worden. Wil je juist een onscherpe achtergrond en een onderwerp in de verte scherp, zorg dan dat je focuspunten op het onderwerp gericht zijn en dat je zo dicht mogelijk op de onscherpe voorgrond staat. Is dit een plant of een hek, dan kun je er letterlijk tegenaan gaan staan.

Lenzen

Met een groothoeklens kun je niet ver inzoomen, dus zal er meer scherp zijn op je foto. Met een telelens kun je juist een hele kleine scherptediepte bereiken (er is minder scherp). Het is leuk om hiermee te experimenteren.

Content creator & visual storyteller. Ik verkoop jouw dienst met beeld.

Leave a Comment