Jouw huis in een woonblad

Fotografie van een binnenkijker reportage

Hoe fantastisch is het om voor het tijdschriftenrek te staan, een van de glossy woonbladen open te slaan en daar je eigen huis in te zien pronken?

Als interieurfotograaf specialiseer ik me in fotografie voor ondernemers in de interieurwereld, zoals interieurontwerpers, architecten en interieurbouwers. Met deze foto’s laten ze zien wat voor mooie projecten ze realiseren en maken ze professioneel reclame voor hun bedrijf.

Naast betaalde opdrachten ben ik ook altijd op zoek naar mooie huizen waar ik een reportage kan maken om naar woonbladen te sturen. Dit is niet alleen iets waar ik veel plezier uithaal en waarmee ik mijn werk kan showen, maar ook voor jou een manier om te schitteren met jouw prachtige huis in een magazine! Ook krijg je alle professionele foto’s van jouw huis, door mijn lens gezien. Deze mag je privé gebruiken en delen op bijvoorbeeld jouw Instagram (wel pas nadat de reportage verschenen is).

Signature interieurfotografie

Hoe gaat het maken van een binnenkijker in zijn werk?

Bij het maken van een reportage voor een woonblad komt nogal wat kijken. Ik vertel hier waar je rekening mee moet houden.

Het interview

Bij een fotoreportage voor een magazine hoort altijd een interview. Bladen/lezers vinden het erg interessant om te weten wie de bewoners zijn, wat ze doen en wat het verhaal is achter de verbouwing of de inrichting van het huis. Ook kunnen woonplaats en namen gefingeerd worden. Ik neem het interview telefonisch met je af voorafgaande aan de shoot, en ik laat het je lezen voordat het verzonden wordt.

De reportage zelf

De reportage duurt zo’n 4 tot 6 uur om te fotograferen. Ik besteed veel aandacht aan fotostyling, originele composities, mooie doorkijkjes en detailfoto’s. Ik zal per foto kijken of er dingen anders gestyled moeten worden of dat er dingen uit beeld moeten voor meer rust. De belangrijkste kamers moeten in beeld (in ieder geval 1 kamer per soort ruimte, bijvoorbeeld 1 slaapkamer), dus het is belangrijk dat die opgeruimd zijn. Zelf vind ik het prettig om de ruimte te hebben tijdens het fotograferen, dus ik vraag altijd om je gang te gaan in een andere ruimte.

Veel bladen vragen om een foto waar de bewoners op te zien zijn. Dit mag herkenbaar of onherkenbaar (liefst dat eerste, maar dat is aan jou). Deze zullen we voorafgaand aan de shoot of aan het einde vastleggen. Ik laat je altijd de foto’s zien voordat er iets wordt verstuurd. Ben je het ergens niet mee eens dan haal ik de betreffende foto’s uit de selectie.

Foto’s & copyright

De meeste magazines hebben een exclusiviteitsclausule, waarbij er nog geen foto’s gedeeld mogen worden voor de publicatie en een aantal maanden erna. Daarna krijg je de mooie foto’s van jouw huis van me en mag je ze delen op social media met vermelding van mijn naam en die van mijn agency. De foto’s zijn alleen voor persoonlijk gebruik en mogen niet doorstuurd of doorverkocht worden.

Mijn agency

Ik werk samen met een agency in Engeland die internationale connecties heeft met kleine en grote woonbladen. Denk hierbij aan Elle Decoration en Vogue Living. Zij proberen de reportage in één of meerdere bladen te krijgen, zowel in Nederland als in andere landen. Ze houden me op de hoogte wanneer een reportage wordt geplaatst, maar het is van tevoren niet te voorspellen in welk blad hij komt. Elk blad heeft zo zijn eigen planning en thema waar de reportage maar net in moet passen.

Officiële toestemming

Om problemen te voorkomen vraag ik altijd om toestemming via de mail, of wij de foto’s en het interview van jou mogen gebruiken om naar woonbladen te sturen. Daar mail ik je over wanneer we een datum prikken voor de shoot.

Chiela in het kort

1. Je spreekt mijn naam uit als het Engelse ‘Sheila’.

2. Ik woon samen met mijn vriend, Hollandse herder en rode kater in een oud pakhuis in het Deventerse centrum.

3. Gek op eten, interieur, motorrijden en muziek.

4. Kan slecht tegen onrecht, lawaai, comic sans, een volle agenda.

5. Introvert, ik hou van sociale dingen maar heb daarna tijd voor mezelf nodig om op te laden. Heeft overigens niks te maken met onzeker of verlegen zijn.

6. Begint de dag met koffie met likeur 😉

Lijkt het je wat?

Zie je het zitten om met jouw huis in een glossy tijdschrift te staan? Of heb je nog aanvullende vragen? Ik hoor graag van je!