Hoe een professioneel interieurfotograaf een ruimte klaarmaakt voor een fotoshoot

Interieurfotografie, het lijkt zo moeiteloos. Een mooie ruimte, een goede camera, klik, en je hebt een perfecte foto, toch? Nou, niet echt. Achter die schijnbaar moeiteloze foto's schuilt een wereld van planning, opruimen, fysieke inspanning en styling. Laten we eens kijken naar het werk van een interieurfotograaf op locatie.

Stel je voor, als interieurontwerper, de voldoening die je voelt wanneer een project voltooid is. Elke ruimte ademt leven, karakter en jouw unieke visie. Je bent trots en wil dit project graag laten vastleggen door een professioneel fotograaf.

Als interieurfotograaf kan ik je vertellen dat een huis waar in geleefd wordt, niet hetzelfde is als het huis wat op de foto gaat, ook al wil ik dat leven en die sfeer juist vastleggen. Een beetje opruimen en afstylen altijd nodig om het karakter en de essentie van je ontwerp op zijn best te presenteren. Het is een samenspel van de echte situatie bij de bewoners en het creëren van een moment van visuele perfectie die zo’n fijne interieurfoto maakt.

Opruimen en schuiven

Aangekomen op locatie worden de interieurfotograaf en ontwerper vaak begroet door de trotse bewoners. Na een praatje en een kop koffie worden de bewoners subtiel weggestuurd, want dan is er concentratie nodig. De fysieke inspanning kan beginnen.

Eerst worden de rommeltjes verwijderd, zoals afstandsbedieningen, deurmatten, post, die schaal met sleutels en andere dingen die geen vaste plek hebben. Té persoonlijke items verdwijnen uit het zicht. Decoratie die niet past in de visie voor dit project gaat de gang in. Kinderspullen worden weggehaald, of er worden een paar speelgoed items gekozen die als ‘gestileerde rommel’ in de foto kunnen liggen. Schoonmaken is meestal al gedaan, maar er zit bijna altijd nog wel een vingerafdruk op een oppervlak of een verdwaalde kruimel op het aanrecht. Er wordt dus een doekje in de aanslag gehouden waar nodig.

De interieurfotograaf bepaalt vanuit de camera wat er moet gebeuren voor een betere foto. Dit betekent soms dat meubelstukken of decoratie moeten worden verplaatst omdat de compositie perfect is, maar de meubels gek lijken te staan als je door de lens kijkt, of iets staat precies achter iets anders op beeld. Het kan ook zijn dat er een felrood boek in de kast staat die beter weggehaald kan worden omdat het alle aandacht opeist.

Fotostyling

Het oog voor detail komt ook naar voren bij het stylen van de ruimte. Kleine maar cruciale details zoals het neerleggen van passende kussens, het schikken van accessoires en het opnieuw inrichten van een open kast zijn een must voor die goede foto. Maar ook het subtiel toevoegen van eten en drinken, een boek of een hobby item van de bewoners maakt een foto levendig. Elke foto wordt als een stilleven aangekleed en er moet altijd nog wel een gordijn verder open of dicht voor het beste licht.

Camera-instellingen

Nu is het tijd om de camera in te stellen. Het is geen kwestie van gewoon klikken en hopen op het beste. Het gaat om het kiezen van de juiste lens, het bepalen van de mooiste hoek (en dat is niet standaard in de vier hoeken van de kamer) en soms meerdere belichtingen fotograferen bij veel tegenlicht.

Samenwerking

Het opruimen en stylen doet de interieurfotograaf in nauwe samenwerking met de interieurontwerper. Samen komen ze tot het perfecte plaatje. Het is een essentieel onderdeel van het proces om de visie van de ontwerper tot leven te brengen.

Het werk van een interieurfotograaf op locatie gaat verder dan alleen fotograferen. Het omvat zorgvuldige voorbereiding en het verwijderen van ruis om het interieurontwerp nóg beter tot zijn recht te laten komen. Alle inspanning draagt bij aan het uiteindelijke resultaat: fantastische beelden die jaren gebruikt gaan worden als promotiemateriaal en die mensen verliefd laat worden op het werk van de ontwerper. Een goede interieurfoto vereist oog voor detail, vakmanschap en gevoel voor sfeer.

Je las een blogpost van Chiela van Meerwijk, interieurfotograaf & brandingspecialist. Wil je als interieurontwerper laten zien wat je in huis hebt met goed beeld, branding & strategie? Dan heb ik een mooi aanbod voor je:

  • interieurfotografie — om potentiële klanten te verleiden met schitterende foto’s van je werk;
  • brandingfotografie — voor een sterk, persoonlijk merk en klanten die beter bij je passen;
  • brandingtraject — als je van je bedrijf een merk wil maken die staat als een huis;
  • visuele strategie — als je jouw online imago wil verbeteren en moeitelozer zichtbaar zijn.

Meer over mij lezen, zodat je al een hoop weet voordat we gaan samenwerken? Ook goed!

Lees ook