Hoeveel tijd kost interieufotografie nou echt?

Hoeveel tijd kost interieurfotografie nou echt?

Af en toe krijg ik te horen: je bent niet zo lang bezig toch? Of: ik heb maar een paar foto's nodig, dat is zo klaar. Hoe veel tijd er echt in een paar foto's gaat zitten lees je hieronder.

Een groot vooroordeel wat ik regelmatig tegenkom, is dat interieurfotografie helemaal niet zoveel tijd kost. Even de ruimte van een interieurproject bekijken, een mooi plekje zoeken en klikken maar. Soms zou ik willen dat het zo snel ging, want het goed vastleggen van een mooi interieur duurt echt wel wat langer. Hoeveel tijd kost interieurfotografie nou echt?

De voorbereiding

Als ik een foto maak, zoek ik eerst de goede hoek zodat het onderwerp van mijn foto perfect kan worden vastgelegd – soms met het oog en soms door de camera. Daarna moet de camera precies op de juiste plek en hoogte gezet worden. Het kan per ruimte verschillen hoeveel tijd de juiste hoek kost en het statief 5 cm verschuiven kan opeens een veel beter beeld opleveren. Ook als ik uit de losse hand fotografeer ga ik eerst op zoek naar mooie doorkijkjes en fijne zichtlijnen.

Het stylen van de foto

Daarna style ik de foto, zodat alles wat op dat moment in beeld is elkaar op de juiste manier versterkt. Er moeten vaak dingen worden bijgezet, weggehaald, of verschoven. Soms ziet dat er in de praktijk een beetje gek uit. Het kan zijn dat bepaalde meubels zo verschoven zijn dat het op het oog niet meer klopt, maar voor de foto wel.

Hoeveel tijd interieurfotografie nou echt kost, hangt ook vaak af van de beelden die ik vast wil leggen. Laatst had ik een geweldig idee voor een slaapkamer. In dat geval moest het bed op de juiste manier overhoop gehaald worden. Dit kostte me ongeveer 3 pogingen. Daarna moesten de kabeltjes in het nachtkastje netjes aan de kant en werd er flink geschoven met de accessoires op de plank: in beeld en later toch weer uit beeld en toch weer uit beeld.

Hoeveel tijd kost interieurfotografie nou echt – inclusief de nabewerking?

Daarna is de nabewerking aan de beurt. In moeilijke lichtsituaties (tegenlicht bijvoorbeeld) gebruik ik meerdere lichtsterktes en maak ik drie foto’s, die ik later over elkaar heen leg in Adobe Lightroom.

Vervolgens moet de foto nog verder ‘ontwikkeld’ worden in de nabewerking, zoals vroeger in een DoKa gebeurde. Dat betekent de juiste lichtsterkte, kleurcorrecties, blauw van buiten en geel van kunstlicht afzwakken en de lijnen tot op de millimeter rechtzetten. Meestal handmatig want soms snapt de software niet helemaal wat recht is door bepaalde schilderijen of andere lijnen die niet helemaal recht lopen. Bij sommige foto’s kost dit vijf minuten en bij andere minimaal een kwartier.

Ik heb nu voor het gemak de kennismaking met de bewoners of projectleiders, korte ronde met de ontwerper, het drinken van een kop koffie om alles door te nemen, de reistijd en de voorbereiding nog niet eens meegenomen. Zomaar even een fotootje schieten is, zoals je kunt lezen, dus zeker niet aan de orde. Als antwoord op de vraag ‘hoeveel tijd kost interieurfotografie nou echt?’, moet je sowieso in uren denken.

Ik vind dit hele proces heel leuk en het is logisch dat mensen alleen denken aan het gedeelte wat ze zien: ik druk op een knopje en ik lever mooie foto’s af. Daarnaast weet ik ook niet precies wat andere banen inhouden. Ik heb geen idee wat een boominspecteur of een scrummaster precies doet en hoeveel tijd deze taken kosten. Daarom ben ik blij dat ik je op deze manier een mooi en goed beeld van de werkelijkheid kan geven!

Je las een blogpost van Chiela van Meerwijk, interieurfotograaf & brandingspecialist. Wil je als interieurontwerper laten zien wat je in huis hebt met goed beeld, branding & strategie? Dan heb ik een mooi aanbod voor je:

  • interieurfotografie — om potentiële klanten te verleiden met schitterende foto’s van je werk;
  • brandingfotografie — voor een sterk, persoonlijk merk en klanten die beter bij je passen;
  • brandingtraject — als je van je bedrijf een merk wil maken die staat als een huis;
  • visuele strategie — als je jouw online imago wil verbeteren en moeitelozer zichtbaar zijn.

Meer over mij lezen, zodat je al een hoop weet voordat we gaan samenwerken? Ook goed!

Lees ook