Hoe veel tijd kost interieurfotografie nou echt?

Af en toe krijg ik te horen: je bent niet zo lang bezig toch? Of: ik heb maar een paar foto’s nodig, dat is zo klaar. Hoe veel tijd er echt in een paar foto’s gaat zitten lees je hieronder 😉

Als ik een foto maak, zoek ik eerst de goede hoek – soms met het oog en soms door de camera, en daarna moet de camera precies op de juiste plek en hoogte gezet worden. Het kan per ruimte verschillen hoe veel tijd de juiste hoek kost en het statief 5 cm verschuiven kan opeens een veel beter beeld opleveren. Ook als ik uit de losse hand fotografeer ga ik eerst op zoek naar mooie doorkijkjes en fijne zichtlijnen.

Daarna style ik de foto, zodat alles wat op dat moment in beeld is elkaar op de juiste manier versterkt. Er moeten vaak dingen bijgezet worden of weggehaald, of verschoven. Het kan zijn dat bepaalde meubels zo ver verschoven zijn dat het op het oog niet meer klopt, maar voor de foto wel.

In dit geval moest het bed op de juiste manier overhoop gehaald worden – wat ongeveer 3 pogingen kostte, de kabeltjes in het nachtkastje netjes aan de kant, de accessoires op de plank werden in beeld geschoven en toch weer uit beeld, etc.

In moeilijke lichtsituaties (tegenlicht bijvoorbeeld) gebruik ik meerdere lichtsterktes en maak ik 3 foto’s, die ik later over elkaar heen leg in Adobe Lightroom.

Daarna moet de foto nog verder ‘ontwikkeld’ worden in de nabewerking, zoals vroeger in een DoKa gebeurde. Dat betekent de juiste lichtsterkte, kleurcorrecties, blauw van buiten en geel van kunstlicht afzwakken, de lijnen moeten tot op de millimeter rechtgezet worden (meestal handmatig, soms snapt de software niet helemaal wat recht is door bepaalde schilderijen of andere lijnen die niet helemaal recht lopen). Bij sommige foto’s kost dit 5 minuten, en bij andere minimaal een kwartier.

En dan heb ik de kennismaking met de bewoners, korte ronde met de ontwerper, kop koffie, de reistijd en voorbereiding nog niet eens meegenomen.

Ik vind dit hele proces heel leuk, maar het is logisch dat mensen alleen denken aan het gedeelte wat ze zien: ik druk op een knopje en ik lever mooie foto’s aan. Daarnaast weet ik ook niet precies wat andere banen inhouden. Ik heb geen idee wat een boominspecteur of een scrummaster precies doet en hoe lang deze taken kosten 😄

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
error: Het is niet toegestaan om teksten of foto\'s van mij te kopiëren.