Interview met interieurontwerper Tessa

Elk kwartaal interview ik een interieurprofessional. Deze maand is het de beurt aan Tessa Pellemans van interieurontwerpstudio Tessaas.

Hi Tessa, leuk dat ik je mag interviewen! Kun je wat vertellen over jezelf en wat je doet?

Leuk om je te spreken! Mijn naam is Tessa Pellemans. Ik ben getrouwd, ik heb twee kinderen en ik woon in Leveroy,  een heel klein dorpje in Limburg. Mijn bedrijf heet Tessaas en ik help particulieren en bedrijven aan een nieuwe inrichting. Daarnaast heb ik een cursus opgezet voor interieurtekenen op de iPad.

Vertel eens iets over je online cursus?

Door RSI klachten teken ik altijd mijn interieurontwerpen met de hand en sinds 3 jaar ook op de iPad. Soms deelde ik daar iets over op Instagram. Vorig jaar in augustus heb ik een keer in mijn stories gezet: willen jullie dat leren? Want ik kreeg zó veel vragen daarover. Toen ben ik begonnen een mailinglijst op te bouwen en een cursus te ontwikkelen om te laten zien dat je ook kunt tekenen op de iPad. Met alle voordelen van dien. En dat is eigenlijk wel goed gelopen.

Bied je ook één op één sessies aan, of is het voor nu alleen nog online?

Nee, nog niet. In principe is de cursus alleen nog online, via de computer. En ik heb een apart Instagram account aangemaakt voor tips en tricks. Daar heb ik wat filmpjes opgezet om de eerste vragen op te lossen. En daarnaast kunnen ze altijd vragen stellen en omdat het heel beeldend is, maak ik telkens een filmpje met het antwoord, zodat ze ook direct weer verder kunnen met de cursus. Dus dat is wel heel handig. Ik wil in de toekomst wel de optie aanbieden om een één op één sessie te boeken. Voor wanneer ze vastlopen of het lukt niet. Ik merk ook wel eens dat mensen gewoon niet aan de slag kunnen. Omdat ze zichzelf bijvoorbeeld de tijd niet gunnen.

Er zit dan nog te weinig een stok achter de deur misschien?

Juist, ja. Dus nog misschien iets te vrijblijvend. De één bijt zich er helemaal in vast en zit ‘s avonds om elf uur nog te tekenen. En de ander zegt: het lukt me niet, ik heb geen tijd. En door die excuses niet makkelijk door die cursus heen komen. Dat is jammer.

Ja, dat is het ook. Die tijd moet je gewoon inplannen.

Ja, precies. En dat is ook wat ik van te voren aangeef. De lessen hebben een bepaalde duur. Maar je hebt natuurlijk ook tijd nodig om te oefenen en thuis werk te maken. En ja, dat is met elke opleiding en elke cursus. Het is niet zo dat je klaar bent met het volgen van de cursus. Dan begint het eigenlijk pas. Het goed oefenen en toepassen in je dagelijkse werk.

Hoe lang werk je nu voor jezelf? En hoe verliep het in het begin?

Ik ben eigenlijk al meer dan 20 jaar werkzaam in het interieur en ik sta 9 jaar ingeschreven bij de KvK. Dat deed ik eerst parttime en toen werd dat gewoon te veel. Ik had twee banen, waarbij ik in totaal bijna 7 dagen constant aan het werk was. Dus ik moest een keuze maken. En die keuze heb ik vorig jaar gemaakt, net voor de zomervakantie. Ik ben dus nu een jaar fulltime aan het ondernemen.

En hoe bevalt het fulltime ondernemen?

Ja, heerlijk. Ik vind het heel fijn om meer thuis te zijn. Meer vanuit huis te werken. En ook om zelf keuzes te maken. Ik vind het soms ook wel lastig, want ik ben iemand die heel graag werkt. Dus ik moet af en toe ook gewoon echt zelf aan de rem trekken. Ook omdat ik wat fysieke beperkingen heb, welke direct de kop opsteken wanneer ik te veel achter de computer zit. Dan moet ik toch wat rust inbouwen, even met de hond gaan lopen of iets anders gaan doen.

Wilde je dit al worden toen je klein was, of kwam dat pas later? En en hoe kwam dat?

Ik zat altijd tussen het creatieve en het verzorgende in. En dan zit je op het middelbare onderwijs en dan hoor je steeds meer: je kunt zo goed tekenen, daar moet je iets mee doen. Toen ben ik naar het Sint-Lucas gegaan in Boxtel. Reclame en presentatietechnieken. Toen ik klaar was met school, was er nog niet echt een interieuropleiding. Ik ben toen naar Boxtel gegaan en afgestudeerd als grafisch vormgever. Logo’s maken, brochures, huisstijlen en dat soort dingen. Ik kreeg vanuit mijn opleiding een baan aangeboden en ik ben daar ook gaan werken. Super leuke mensen, een heel fijn bedrijf. Daar heb ik ontzettend veel mogen leren. Alleen had ik al heel snel last van RSI klachten. Na twee maanden al. Dus uiteindelijk heb ik me moeten laten omscholen. Dat ging niet de hele dag met de computer, met de muis. Dat was een vervelend ziekteproces, dat lang heeft geduurd. En ja, best wel confronterend.

Ben je anders gaan werken met je RSI klachten?

Ik werk niet in SketchUp. Alles wat ik teken is met de hand. Als ik teken, dan heb ik nergens last van. Dus dat is heel fijn. Maar ik heb wel die achtergrond van van de digitale wereld, met Photoshop, InDesign, Illustrator, noem maar op. Dus dat was eigenlijk ook de aanleiding om te gaan tekenen op een iPad. Ik had zoiets van: dat moet op een andere manier kunnen. Sneller, beter en mooier. En toen stuitte ik op een gegeven moment op een app: Sketchbook. Die heb ik mezelf aangeleerd. In het begin kost het natuurlijk veel meer tijd maar inmiddels teken ik er veel sneller mee dan op papier.

Wat creatief! Wat is jouw grootste droom, voor je bedrijf?

Als dit over vijf jaar nog zo is, ben ik gewoon tevreden. Het hoeft voor mij niet altijd groter en beter. Je bent natuurlijk altijd aan het verbeteren en hoe het misschien efficiënter kan. Maar, nee. Ik hoef geen complete online academy met 60 cursussen. En dat ik dan niks anders aan het doen ben dan cursussen geven. Ik heb wel nog twee cursussen waarvan ik denk: die wil ik op termijn nog een keer maken. Dat je leert perspectieven en aanzichten te tekenen en dat je leert om een ruimte in te delen.

Ik ben benieuwd! Op op welk project wat je hebt mogen ontwerpen, tot nu toe, ben je het meest trots?

Ja, dat zijn er meerdere. Ik heb pas een huis opgeleverd in Nederweert. Heel mooi. Daar heb ik echt met alles mee mogen denken. Met de keuken, de badkamer, de slaapkamer, kleuren van de muren, behang en vloeren. Ja, eigenlijk echt alles. Een bijzondere woning, vrij modern. Ook hele bijzondere verlichting. Dat vond ik een heel mooi project. Ik ben ook bezig met een oude boerderij, welke helemaal verbouwd wordt. Dat is een meerjarenplan, maar wel erg leuk.

Dus je vindt vooral de de totaalprojecten heel leuk?

Ja, zeker. Als mij zou vragen: waar wil jij je in specialiseren? Dan zijn het totaalprojecten.

Wat vind je belangrijk in jouw ontwerpen?

Een stukje persoonlijkheid. Ik heb niet echt mijn eigen stijl. Ik probeer een soort vertaling te zijn van de wensen van de klant. Door goed te luisteren en de punten eruit te halen wat de klant belangrijk vindt. Het moet een persoonlijk interieur zijn en niet eentje uit een woonblad.

Ik heb pas een project mogen doen voor een een ouder echtpaar uit Nederweert. In hun oude huis hing veel kunst aan aan de wand: pentekeningen. Heel mooi, allemaal dierenportretten: een bever, een vlinder. Die wilden ze graag meenemen. Deze kunstwerken zijn nu gegroepeerd in de gang. Ze hielden allebei van de natuur en natuurtinten. Ik heb gekozen om een groot fotobehang in de eethoek te plaatsen. Daar zitten allemaal kleine vogeltjes en dat het meer een kunstwerk lijkt dan een behang. Die vogeltjes deden me denken aan die pentekeningen. Dat is het unieke waar ik naar zoek. Dat mensen bijna tranen in de ogen krijgen.

Nee. Negen van de tien keer adviseer ik een kleurenplan met kleuren die ik nog nooit gebruikt heb.

Jij pakt de wensen van de klant en maakt daar iets unieks van

Ja, dat zeg je heel mooi. Ik voel me af en toe een kameleon. Dat je jezelf aanpast aan de klant en dat je ze goed kunt aanvoelen.

Kunnen mensen stiekem toch niet zien dat jij het hebt gemaakt?

Nou, ik hoor dat wel eens terug van mensen van: dat vind ik een typisch ontwerp van Tessa. Maar ik denk dat dat met name komt door het ontwerp dat ik dan maak. Want ja, daar heb ik natuurlijk wel mijn eigen stijl in.

Zijn er nog dingen die jij, behalve tekenen op de iPad, anders doet dan je collega’s?

Ik zie heel veel collega’s een ontwerpboekje maken. Dat doe ik niet. Ik heb een grote map en daar liggen alle A3 vellen in. Ik print mijn ontwerpen altijd uit op schaal op een A3 vel. In die map komen ook de stalen van een kleur van de muur of het behang. Dat soort dingen. Die map is mijn presentatie.

Wat is voor jou onmisbaar om je werk goed uit te kunnen voeren?

Een plattegrond. Ik heb wel eens een keer een klant gehad die zei van: ja, maar ik hoef geen tekening. Vertel mij maar gewoon wat voor kleur het moet zijn. Vertel mij alleen maar waar die bank moet komen te staan. Daar is juist die plattegrond voor. Op die plattegrond kan ik aangeven dat wandje moet kleur X zijn en dat moet Y zijn.

Welke werkzaamheden vind je geweldig en welke helemaal niet?

Ik kan mezelf echt verliezen in het tekenen. En dat kost ontzettend veel tijd. Drie of vier uur aan een tekening werken, is normaal voor een perspectieftekening. Ik besef me ook dat dit commercieel helemaal niet handig is, maar ik vind dat heerlijk om te doen. Dus dat is meer een soort hobby geworden. Wat ik minder leuk vind zijn de randzaken, zoals de administratie.

Ik ben benieuwd hoe jouw eigen huis eruit ziet en wat jouw persoonlijke stijl is?

Ja, eerlijk, van alles wat. Ik vind ook alle stijlen leuk. Dus ik moet daar voor waken, dat ik niet een ratjetoe ga krijgen in mijn eigen huis. Ik zeg juist altijd tegen klanten: probeer één geheel te creëren.

Ja snap ik. Vind je het lastig om voor jezelf keuzes te maken in je interieur en verander je vaak dingen in huis?

Ik vind keuzes maken voor mezelf heel lastig, want ik weet door mijn werk wat er allemaal te krijgen is. Ik ben niet iemand die heel snel verandert, want daar heb ik gewoon de tijd niet voor. Maar ik ben niet zo’n styliste die elke dag een vaasje anders zet en elke week de Leen Bakker afloopt voor de nieuwste accessoires.

Heb je wel een favoriet hoekje of item in huis?

Mijn favoriete item is een vaas van Floris van der Lubbe. Ik heb als consultant bij Art Company gewerkt, een kunst adviesbureau. Zij richten bedrijven en kantoren in met moderne kunst. Toen ik daar weg ging, hebben ze mij die vaas cadeau gedaan. Het is een uniek kunstwerk. Dat is een heel dierbaar stuk, want het is een hele fijne werkgever waar ik altijd goed contact mee gehouden heb. Ik werk er ook nog steeds voor.

Heb je nog een tip of een boodschap die je wil delen?

Blijf dicht bij jezelf en volg niet te veel anderen. Kies wat je zelf het leukste vind. En dat geldt eigenlijk voor alles. Of het nou om een interieur gaat, om je werk of andere wegen, je moet doen wat bij je past.

Dankjewel voor je verhaal Tessa!

Volg Tessa op Instagram
Bekijk de website van Tessaas

Je las een blogpost van Chiela van Meerwijk, interieurfotograaf & brandingspecialist. Wil je als interieurontwerper laten zien wat je in huis hebt met goed beeld, branding & strategie? Dan heb ik een mooi aanbod voor je:

  • interieurfotografie — om potentiële klanten te verleiden met schitterende foto’s van je werk;
  • brandingfotografie — voor een sterk, persoonlijk merk en klanten die beter bij je passen;
  • brandingtraject — als je van je bedrijf een merk wil maken die staat als een huis;
  • visuele strategie — als je jouw online imago wil verbeteren en moeitelozer zichtbaar zijn.

Meer over mij lezen, zodat je al een hoop weet voordat we gaan samenwerken? Ook goed!

Lees ook