Interview met Dagmar van Ark – Interior Design & Photography

Elke maand interview ik een interieurprofessional. Deze maand is het de beurt aan Dagmar van Ark!

Hoi Dagmar! Leuk dat ik je mag interviewen. Wie ben je en wat doe je?
Hi Chiela, ik vind het ontzettend leuk dat ik je vragen mag beantwoorden! Ik ben Dagmar van Ark en ik ben sinds vorig jaar (2020) begonnen met mijn eigen bedrijf Dagmar van Ark Interior Design & Photography. Ook ben ik moeder van drie kinderen, getrouwd met Stefan en  hebben we onlangs een bouwgrond gekocht waar we ons eigen droomhuis gaan realiseren. De bouw is april 2021 gestart. Op dit moment wonen we in een fijne jaren 30 huurwoning in Meersel-Dreef, een dorpje net over de grens in België (onder Breda).

Na een moeilijke periode na de bevalling van mijn laatste zoontje besloot ik terug naar school te gaan, en de opleiding Interieur ontwerper te gaan volgen aan de Interieur Academie in Utrecht.  Hiervoor heb ik jarenlang gewerkt in de detailhandel, als laatste als styliste in een lifestylewinkel in Ulvenhout. En nog steeds ben ik dol op mooie kleding en schoenen 😊

Ik was altijd al bezig met het mooi maken van ruimtes. Thuis, maar ook etalages, een sfeervol winkelbeeld neerzetten. Ik wilde hier graag meer over weten. Een nieuwe uitdaging. Meer verdieping, en een stukje alleen voor mij alleen, waar ik Dagmar ben en niet alleen mama. De opleiding zelf omvat diverse aspecten van het vak interieur ontwerper, zoals het ontwerpen zelf, van diverse ruimtes (woonruimte) tot  het ontwerpen van ruimtes op de zakelijke markt, styling, handmatig tekenen en fotografie. De laatste twee brachten nieuwe inzichten bij mij naar boven.

Het tekenen dat ik vroeger al zo graag deed, het creatief bezig zijn. De fotografie opdrachten van onze leraar Jan die ons anders naar dingen deed kijken. Nog steeds heb ik dagelijks contact met hem, niet alleen om opdrachten te bespreken maar ook over de gewone dingen in het leven. Al met al een verrijking, dat ik de opleiding ben gaan doen! Door de coronamaatregelen duurt de opleiding wat langer dan de bedoeling was. Daardoor heb ik afgelopen de keuze gemaakt om mijn eigen bedrijf te gaan beginnen.  Start before you’re ready!

Hoe lang werk je voor jezelf en hoe verliep de start van je bedrijf?
Sinds afgelopen augustus dus! Ik ben er dus eigenlijk gewoon ingevlogen (vandaar het start before you’re ready…) Ik ben een enorm gevoelsmens, ga op mijn intuïtie af en twijfel niet snel. Als iets goed voelt, dan ga ik er helemaal voor! Op dit moment ben ik nog bezig met het verzamelen van mijn website materiaal omdat mijn website bijna online gaat.

Wanneer wist je dat je dit beroep wilde gaan doen?
Tijdens mijn opleiding mocht ik met interieurontwerpers Peer & Brian (Paleis voor een prikkie) een aflevering verzorgen van het programma ‘Help mijn man is klusser’. Ik mocht het ontwerp maken voor een kinderkamer en de gehele styling hiervan op me nemen. Toen ik aan het einde van die dag naar huis reed, voelde ik zo’n geluksgevoel door me heen gaan, en ik wist dat dit was wat ik wilde! Je kan wel raden hoe blij ik was dat John Williams me afgelopen najaar appte of ik een aantal afleveringen zou willen verzorgen voor aankomend seizoen! (ehm, überhaupt een vraag???)

Wat wilde je worden toen je klein was?
Archeologe!  Nog steeds heb ik een enorme bewondering voor het oude Egypte, de schatten van vroeger, het mysterieuze… Toen ik 18 was heb ik een reis door heel Egypte gemaakt, van Cairo tot Aswan, door de Sinaiwoestijn, prachtig! De piramides, graftombes, de overweldigend versierde tempels, de vriendelijke lieve mensen die ik daar ontmoette. Zo tevreden met zo weinig, hun constante lach op hun gezicht, ik dwaal af… je kan merken dat ik het reizen mis door corona.

Maar archeologe, ja ook in mijn interieur zie je hier nog sporen van terug. Een mooi groot stuk Amethist, verschillende soorten mineralen, een groot stuk steen ooit jaren terug meegenomen van vakantie met een enorme afdruk van verschillende fossielen. Dit zijn ook meteen de elementen die je interieur eigen maken, de persoonlijke spullen om je heen.

Wat is jouw grootste droom voor je bedrijf en waarom? Wat doe je (al) om dit doel te bereiken?
Mijn grootse droom voor mijn eigen bedrijf is dat ik interieurontwerp opdrachten in het geheel mag uitvoeren van A tot Z. Van het bedenken, het analyseren, tot het ontwerp en de uiteindelijke styling hiervan. Dat ik mijn volledige ik in mag zetten om het hele totaalplaatje neer te zetten. Op het gebied van fotografie is mijn grootste wens een fotoreportage in een interieurmagazine waarvan ik ook de gehele styling mag doen! (Het liefst kunstzinnig zoals in de Vogue, dromen mag he?!)

Welk project wat je hebt mogen ontwerpen ben je tot nu toe het meest trots op en waarom?
Ja dat zijn toch de afleveringen van Help mijn man is klusser die ik heb gedaan in de afgelopen maanden (vanaf april 2021 te zien op RTL4). Het team die ervoor zorgde dat ik me zo ontzettend welkom voelde, de blije gezichten aan het einde van de week. De korte tijd die je hebt om er iets ontzettend bijzonders van te maken. Je in te leven in het project, snelle aanpassingen leveren als het nodig is. Een soort familie waarin ik terecht kwam.

Zo cliché maar wie had dat een jaar geleden gedacht? Groots denken is bij mij dus echt uitgekomen! Hier ben ik dus ook echt enorm trots op!

Wat vind je belangrijk in je ontwerpen?
Ik vind het belangrijk dat het ontwerp wat ik maak als ‘eigen’ voelt voor de bewoners/gebruikers. Door op het begin elkaar goed te leren kennen, de juiste vragen te stellen & door de regels heen te luisteren kom je veel te weten over de persoonlijke voorkeuren van de bewoners.  Vaak zelfs nog net iets meer zodat je mensen kunt verrassen. Ik verras dus graag mensen. Ik probeer altijd op een andere manier naar bepaalde dingen te kijken. Niet standaard, daarom vragen bewoners er geen hulp aan een interieurontwerper! Belangrijk is om de bewoners aan te voelen, en zo te bepalen in welk opzicht je hiermee kunt spelen. Het moet natuurlijk wel passen, maar dat is een stukje intuïtie vind ik.

Heb je een herkenbare stijl? Of verandert die helemaal mee met je opdrachtgevers?
Haha ik weet zeker dat als je deze vraag laat lezen aan mensen die mij goed kennen, zij onmiddellijk heel hard ja gaan roepen. Ja in de zin dat ik hou van grafische lijnen en contrast Ik voer deze elementen dan ook graag toe in een ontwerp. Deze elementen geven spanning aan een geheel. Daarentegen houd ik weer wel rekening met de wensen van de klant. Niet iedereen houdt van lijnen en strepen. Contrast kan ook zitten in verschillende materialen of kleuren. Ik laat wel graag andere combinaties hiervan zien aan de klant zodat ze zelf de keuze hebben of ze verrast te willen worden! Dus uiteindelijke kan ik deze vraag toch met een “ja” beantwoorden.

Wat is jouw werkwijze?
Ik wil ieder project met een open blik bekijken. Ik werk echt vanuit mijn gevoel, dus bij ieder project is dit weer anders. Hierop inspelen en er in mee gaan vind ik een fijne werkwijze. Verder ben ik erg visueel ingesteld. Door te beginnen met een sfeerbeeld of moodboard kan ik me nog beter inleven in de klant. Dit is dan ook voor mij het begin van iets nieuws.

Wat is onmisbaar voor jou in jouw vak?
Creativiteit, een groot inlevingsgevoel, een open blik, en durf! Anders durven zijn, niet alleen maar trends volgen, maar ook juist op je gevoel afgaan, nieuwe dingen ontdekken, uitproberen, outside the box denken.

Welke werkzaamheden het leukst? Waar hik je tegenaan? Waarom?
Ik hik nergens tegenaan, ik vind het gehele proces van A tot Z geweldig om te mogen doen. Het bedenken van steeds weer nieuwe ideeën en oplossingen, het tekenen, het in beeld brengen in sketchup, de styling, het is een proces wat groeit.

Ik zeg tegen mijn kinderen dus ook altijd, als je later gaat doen waar je ontzettend blij van wordt, hoef je nooit een dag te werken!  Daarnaast heb ik dus wel moeite met het administratieve plaatje wat er bij hoort als zelfstandige bent, dat is niet mijn sterkste punt. Maar goed, ook dat zijn dingen die er bij horen en gedaan moeten worden.

Ik ben benieuwd hoe jouw huis eruit ziet! Wat is jouw persoonlijke stijl, en kun je iets over je huis vertellen?
Op dit moment wonen we dus met z’n 5en in een jaren 30 woning in een dorpje net over de grens in België Het is een behoorlijk oud huis en qua interieur behoorlijk gedateerd. We hebben besloten om onze spullen er in te zetten en het hierbij te laten.  We gaan bijna van start met onze nieuwbouwwoning, dus we richten ons daarop!

Ik ben zelf dol op kleur en contrast, een aantal mooi items en boeken, ik ben gek  op boeken! Vooral grote interieur- en fotoboeken. Het moet vooral niet te vol zijn. Ik ben altijd erg druk in mijn hoofd en daarnaast heb ik drie kinderen dus er is vaak al chaos genoeg.

De basis houd ik graag licht. Een donker interieur kan ik prachtig vinden, maar voor mijzelf werkt dit niet. Ik heb licht en ruimte nodig! Ik hou ervan om items te mixen. Mijn favoriete ronde houten tafeltje van Hay naast een transparant modern tafeltje van Kartell. Een vintage DKR wire chair van Eames van ijzer gebaseerd op de Eijffeltoren, naast de ronde vorm van de Panton chair van Verner Panton.  Geweldig om vintage met nieuw te combineren.

Ik ben gek op kunst en vind ook dat dit zeker niet in een interieur mag ontbreken! In ons vorige huis had ik een enorm wandkleed van Lady in Blue van kunstenares Charlotte Greeve, een blikvanger als je binnen kwam. In het nieuwe huis komt er iets anders te hangen, maar dat komt pas als het helemaal af is. Kunst moet je voelen vind ik.

Vond je het lastig om voor jezelf keuzes in je interieur te maken? Verander je vaak dingen in huis?
Oh nee absoluut niet! Ik heb nooit moeite met keuzes maken in mijn interieur. Het enige waar ik rekening mee moet houden is de keuze van mijn man 😊  Ik hou enorm van dingen uitproberen, zou het liefst de muren iedere week een andere kleur verven. Ik heb laatst een enorme muurschildering gemaakt in de studeerkamer! Ik vind dat ontzettend leuk, mijn man alleen niet. Dus voor het nieuwe huis hebben we een compromis gesloten. De basis blijft rustig en op het kantoor wat er beneden in huis komt mag ik helemaal los gaan, haha.

Het grappige is dat we het over het algemeen dus behoorlijk snel met elkaar eens zijn. Ik heb zelf aan de hand van onze wensen de plannen getekend voor ons aankomende huis, en dit was gelijk goed voor ons beiden! En onlangs hebben we de gevelstenen en dakpannen uitgezocht en stonden we na een half uur weer buiten. Ideaal.

Wat is je favoriete item of hoekje?
Mijn favoriete hoekje in dit huis is toch bij het raam, een brede vensterbank waar onze rode kater Unox ook altijd ligt te slapen. Hier liggen ook een aantal interieurboeken en de walnoten Vitra housebird en Vitra doll die ik onlangs kocht bij mijn favoriete woonwinkel Groenenakker in Amsterdam. Ik hou enorm van buiten, de natuur en licht, dus dit is de fijnste plek om hiervan te genieten. Vooral in de ochtend met een lekkere cappuccino!

Heb je nog een tip of boodschap?
Kopieer niet maar creëer! Een interieur kan pas eigen worden als je het eigen maakt… Creativiteit zit in ieder van ons, soms moet je er gewoon even naar zoeken. Of heb je iemand nodig die je hierbij helpt.

Oh en durf.. soms moet je gewoon eens iets anders proberen!

Super bedankt voor je verhaal, Dagmar!

Volg Dagmar op Instagram
Ga terug naar recente blogs

Copyright © 2019-2021 Chiela. / Algemene voorwaarden | Privacyverklaring
Website & brand design door Charlotte Hedley & Chiela.
Alle foto’s zijn eigendom van Chiela. en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming.

Copyright © 2019-2021 Chiela.
Algemene voorwaarden / Privacyverklaring
Website & brand design door Charlotte Hedley & Chiela.
Alle foto’s zijn eigendom van Chiela. en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming.

error: Het is niet toegestaan om teksten of foto\'s van mij te kopiëren.