Het verband tussen eenheid & esthetiek in je interieurontwerp en in je online imago

Als interieurontwerper streef je er altijd naar om eenheid en esthetiek te creëren in de ruimtes die je ontwerpt. Je selecteert zorgvuldig materialen, meubels, kleuren en decoratie om een harmonieuze sfeer neer te zetten die aansluit bij de mensen die er wonen. Maar heb je ooit nagedacht over hoe jouw online imago direct verband heeft met het vertrouwen dat mensen in jou hebben als interieurontwerper?

In de wereld van interieurontwerp is eenheid essentieel. Het gaat erom alle elementen in een ruimte samen te brengen, zodat ze naadloos met elkaar in verband staan. Het doel is een samenhangend en aantrekkelijk geheel dat emoties oproept en het verhaal van de bewoners vertelt.

Mensen leggen een verband tussen jouw kunde om iets een mooi geheel te maken zowel in een interieur als in je branding en marketing. Zou jij iemand vertrouwen met het ontwerpen van jouw interieur, als hun socials een rommeltje zijn? Ik niet…

In deze blog kijken we naar de onderdelen van je online imago. Door deze richtlijnen te volgen, kun je eenheid en consistentie in je sociale media kanalen behouden, waardoor je merk sterker wordt en je boodschap duidelijk en gedenkwaardig wordt voor je doelgroep.

1. Visuele identiteit

Begin met het creëren van een visuele stijlgids die de kern van jouw ontwerperschap vastlegt. Kies kleuren, lettertypen en beelden die echt bij jou passen en je merk karakter geven. Volg deze stijlgids ook op alle plekken waar je zichtbaar bent.

2. Consistente afbeeldingen

Jouw profielafbeelding en banner moeten als een visitekaartje voor je merk fungeren. Zorg ervoor dat ze opvallen en de nieuwsgierigheid van bezoekers prikkelen, maar ook dat ze op alle kanalen hetzelfde zijn. Laat ook (subtiel) je logo terugkomen. Dit zorgt voor directe herkenning wanneer bezoekers naar je profielen gaan.

3. Uniforme biografieën en schrijfstijl

Laat je bio’s niet zomaar een opsomming van feiten zijn; geef ze persoonlijkheid en een vleugje creativiteit. Vertel je verhaal en wat jou als ontwerper uniek maakt. Gebruik ook op alle socials dezelfde schrijfstijl; dus niet stoffig en formeel op LinkedIn en informeel en grappig op Instagram.

4. Postconsistentie

Houd je volgers geïnteresseerd door regelmatig te posten. Laat zien dat je er bent en actief bent in het delen van inspiratie en kennis. Dit helpt om de betrokkenheid van je volgers te behouden en je merk actief te houden. Zoek bijvoorbeeld een terugkomend onderwerp waar mensen naar uitkijken, bijvoorbeeld elke vrijdag met jou mee op pad zodat ze behind the scenes van je bedrijf zien.

5. Gebruik van hashtags

Gebruik hashtags die bij jouw ontwerpvisie passen en die resoneren met je doelgroep. Dit maakt het gemakkelijker voor mensen om je te vinden en mee te doen aan het gesprek.

6. Afbeeldingsconsistentie

Creëer een beeldbank met beeldmateriaal dat jouw ontwerpfilosofie weerspiegelt. Zorg voor eenheid in kleur, stijl en belichting. Zorg bijvoorbeeld dat al je foto’s op dezelfde manier bewerkt zijn. Wissel af in overzichtsbeelden, details, foto’s van jezelf en 3D renders. Gebruik kleuren en lettertypes uit je huisstijl wanneer je teksten of reviews post. Maak een aantrekkelijk grid op Instagram en zie het als jouw portfolio, waar me mensen binnen een paar seconden mee aantrekt of afstoot.

7. Contentthema’s en categorieën

Deel content die aansluit bij de kernwaarden van je ontwerpbusiness. Laat zien waar je hart ligt en welke thema’s je passie aanwakkeren. Identificeer specifieke thema’s en categorieën die relevant zijn voor je interieurontwerpbedrijf. Dit helpt bij het organiseren van je inhoud en het aanspreken van je doelgroep. Zet deze in een document of tool waar je makkelijk bij kunt om je ideeën daarin te organiseren. Dit zorgt dat je sneller content kunt plannen (zie punt 9).

8. Interactie met volgers

Laat je persoonlijkheid spreken door actief te reageren op opmerkingen en vragen. Door echte connecties te maken, bouw je vertrouwen op. Dit zorgt dat ze sneller geneigd zijn om (nu of in de toekomst) tot een samenwerking over te gaan, omdat ze een prettig gevoel bij jou krijgen.

9. Geplande content

Overweeg het gebruik van contentkalenders en planningstools om je sociale media-inhoud vooraf te plannen. Dit helpt je om zichtbaar te blijven, ook al heb je weinig tijd. Zie sociale media content als een onderdeel van marketing, waar je tijd voor vrij moet maken. Net als voor offertes maken, of klantgesprekken.

10. Monitor en pas aan

Blijf je sociale media prestaties volgen en wees bereid om je strategie aan te passen als dat nodig is. Luister naar de feedback van je volgers en blijf groeien. Ook al haal je niet perse veel klanten uit sociale media, het is wel een onderdeel van je imago en professionaliteit als bedrijf.

Kortom, eenheid en esthetiek zijn niet beperkt tot je fysieke ontwerpen, maar strekken zich uit tot je online aanwezigheid als interieurontwerper. Een samenhangend en esthetisch aantrekkelijk online imago kan je helpen je naamsbekendheid te versterken, je ideale klanten aan te trekken en een blijvende indruk te maken in de wereld van interieurontwerp. Je weet van tevoren nooit waar je ideale klant jou het eerste tegenkomt, dus zorg dat dit een goede eerste indruk is 😉

Je las een blogpost van Chiela van Meerwijk, interieurfotograaf & brandingspecialist. Wil je als interieurontwerper laten zien wat je in huis hebt met goed beeld, branding & strategie? Dan heb ik een mooi aanbod voor je:

  • interieurfotografie — om potentiële klanten te verleiden met schitterende foto’s van je werk;
  • brandingfotografie — voor een sterk, persoonlijk merk en klanten die beter bij je passen;
  • brandingtraject — als je van je bedrijf een merk wil maken die staat als een huis;
  • visuele strategie — als je jouw online imago wil verbeteren en moeitelozer zichtbaar zijn.

Meer over mij lezen, zodat je al een hoop weet voordat we gaan samenwerken? Ook goed!

Lees ook