Beeldbank essentials: 8 type beelden die onmisbaar zijn voor interieurontwerpers

Je bent niet de enige interieurontwerper die worstelt met het vinden van de juiste beelden bij wat je online wil delen. Het aanleggen en onderhouden van een uitgebreide beeldbank met verschillende fotosoorten kan een uitdaging zijn. In deze blog gaan we dieper in op de 8 type beelden die onmisbaar zijn voor de beeldbank van jouw interieurontwerpstudio, en waar de beelden voor dienen.

Als interieurontwerper is het hebben van een uitgebreide beeldbank een verademing in je marketingstrategie. Een beeldbank dient als een centrale opslagplaats voor al jouw visuele inhoud. Het biedt niet alleen een georganiseerde en gemakkelijk toegankelijke manier om al je beeldmateriaal te bewaren, maar dient ook als een krachtig hulpmiddel om jouw merkidentiteit op te bouwen en om in het geheel professioneler en meer put together over te komen. Alles wat je bewaart straalt eenheid uit, en je kunt er makkelijk bij wanneer je content wil delen op je socials.

Maar, welke beelden kun je dan het beste verzamelen in je beeldbank en wat vertellen deze beelden over jou?

1. Project: Overzichtsfoto’s

Wat laat het zien?

Overzichtsfoto’s laten een groot deel van de ruimte zien en geven een goed beeld van de indeling, de stijl en de sfeer van het ontwerp. Door overzichtsfoto’s te maken vanuit verschillende hoeken en zowel verticaal als horizontaal, krijgen kijkers een compleet beeld van het project en je kunt er ook goed mee laten zien hoe mooi het hele plaatje een geheel geworden is door jouw visie.

Wat is de boodschap?

Je laat met dit soort beelden zien dat je niet alleen kussentjes neerlegt en een kleur adviseert, maar dat je juist over een complete ruimte nadenkt. Je laat je kennis over indelingen of verbouwingen zien en de kijker krijgt een idee hoe de ruimte verbetert is daardoor, zeker als je ook een voor-foto hebt.

2. Medium shots

Wat laat het zien?

Een van de belangrijkste doelen van medium shots is het overbrengen van gezelligheid en warmte in het interieurontwerp. Een medium shot kan zijn een fauteuil bij een knapperend haardvuur, een knus leeshoekje met kussens, plaids en vloerkleed in rijke materialen of een intieme eethoek met kaarsen op tafel, een mooie tak in een vaas en designstoelen om de tafel.

Wat is de boodschap?

Door te focussen op knusse hoekjes, kader je het beeld voor de kijker die op een overzichtsfoto te veel informatie binnenkrijgt. Je zal in woonbladen ook altijd meer van dit soort beelden zien, omdat ze zo sfeervol zijn en zorgen voor een verlangen bij de kijker.

3. Detailfoto’s en/of close-ups

Wat laat het zien?

Detailfoto’s en close-ups leggen de nadruk op de unieke kenmerken en speciale details die jij bedacht had voor je interieurontwerp. Denk aan close-ups van gerecyclede materialen, natuurlijke texturen, handgemaakte accenten en prachtige armaturen. Maar ook bijvoorbeeld een slimme opbergplek of een weggewerkt stopcontact in een maatwerkkast.

Wat is de boodschap?

Deze foto’s laten zien dat elk detail zorgvuldig door jou is overwogen en dragen bij aan de algehele esthetiek en het karakter van het ontwerp. Je kunt ze naast een overzichtsfoto of medium shot zetten voor extra impact. Ze werken ook vaak goed als achtergrond voor een Instagram story of bij de tekst van een websitepagina of blog.

4. Moodboards

Wat laat het zien?

Als ervaren interieurontwerper weet je dat moodboards niet alleen dienen als inspiratiebron, maar ook als praktisch hulpmiddel om jouw ideeën te organiseren en te communiceren. Of het nu gaat om het verkennen van verschillende ontwerpopties, het presenteren van voorstellen aan klanten, of het samenwerken met leveranciers en aannemers, moodboards vormen een belangrijk onderdeel van jouw toolkit.

Wat is de boodschap?

Je laat met moodboard beelden zien dat je een professionele werkwijze hebt, verstand van kleuren en materialen en dat je met zorg een traject met een klant in gaat. Zij kunnen zich al bijna voorstellen hoe het is om een moodboard met stalen van jou te ontvangen, zeker als je een foto deelt waarbij je stalen inpakt in een mooie doos met jouw logo erop.

5. Renders

Wat laat het zien?

Renders geven een fotorealistische weergave van hoe het interieurontwerp eruit zal zien wanneer het is voltooid. Deze afbeeldingen zijn bedoelt om potentiële klanten een voorproefje te geven van jouw ontwerp voordat het daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Renders kunnen worden gebruikt om verschillende ontwerpopties te presenteren en om wijzigingen aan te brengen voordat de bouw begint.

Wat is de boodschap?

Een render is een slimme manier om te laten zien wat een klant allemaal ontvangt tijdens een interieurontwerpproces met jou en ook dat jij de technische kennis om je werk visueel te maken. (Ook al doe je dit niet zelf, daar kijkt niemand naar ;)) Je kunt bij dit soort beelden vertellen over waarom je tot bepaalde keuzes bent gekomen in het ontwerp en wat de woonwensen waren, of je kunt mensen hun favoriet laten kiezen tussen verschillende opties.

6. Branded content

Wat laat het zien?

Branded content is bijvoorbeeld een post, highlight of video-omslag waarmee je de visuele identiteit van jouw merk versterkt. Deze content kan bestaan uit afbeeldingen, kleuren, quotes en andere grafische elementen die consistent zijn met de huisstijl van jouw bedrijf.

Wat is de boodschap?

Je laat zien dat jouw huisstijl een eenheid is en dat je goed weet hoe je een sterk merk dat klopt neer moet zetten. Als je dat voor jouw bedrijf kunt, kun je dat ook voor een interieur. Daarnaast kom je professioneler over als je een consistente en herkenbare visuele stijl hanteert.

7. Personal branding & lifestyle foto’s

Wat laat het zien?

Personal branding foto’s aan het werk laten zien wie jij bent als interieurontwerper en wat jouw werk uniek maakt. Deze foto’s kunnen jou in actie laten zien terwijl je aan het werk bent aan een project, samenwerkt met klanten of jouw ontwerpproces laat zien. Door een kijkje achter de schermen te geven, kun je een band opbouwen met jouw publiek en jouw expertise en passie voor het vak laten zien.

Wat is de boodschap?

De kijker kan zich helemaal inleven in hoe jij bezig bent met een project, de aandacht en tijd die je erin stopt en dat het een proces is waar ze graag deel van uit zouden willen maken. Daarnaast zijn dit soort beelden heel erg fijn om naar te kijken. Dit soort beelden kennen we van mooie tijdschriften waar we graag in bladeren.

8. Portretten

Wat laat het zien?

Portretten laten zien wie jij bent als professional en helpen om een persoonlijke connectie te maken met jouw doelgroep. Door dichtbij te komen en het gezicht prominent te tonen, creëer je een gevoel van intimiteit en authenticiteit.

Wat is de boodschap?

Alleen je werk laten zien is niet voldoende. Jouw verhaal en aanpak is waar mensen je op zullen uitkiezen en door portretten te delen en persoonlijke content te delen krijg je sneller een gunfactor. Het doel van een portret is om een directe en persoonlijke connectie met het publiek tot stand te brengen. In combinatie met een persoonlijk verhaal bouw je vertrouwen en geloofwaardigheid op.

Met de juiste mix van deze beelden kun je als interieurontwerper een krachtig visueel verhaal vertellen en een gunfactor krijgen. Welke beelden mis jij nog in je beeldbank?

Je las een blogpost van Chiela van Meerwijk, interieurfotograaf & brandingspecialist. Wil je als interieurontwerper laten zien wat je in huis hebt met goed beeld, branding & strategie? Dan heb ik een mooi aanbod voor je:

  • interieurfotografie — om potentiële klanten te verleiden met schitterende foto’s van je werk;
  • brandingfotografie — voor een sterk, persoonlijk merk en klanten die beter bij je passen;
  • brandingtraject — als je van je bedrijf een merk wil maken die staat als een huis;
  • visuele strategie — als je jouw online imago wil verbeteren en moeitelozer zichtbaar zijn.

Meer over mij lezen, zodat je al een hoop weet voordat we gaan samenwerken? Ook goed!

Lees ook