De ogenschijnlijke eenvoud van interieurfotografie. Mensen zien die perfecte interieurfoto’s op Instagram en Pinterest en denken dat alles op de foto toevallig al zo stond. Ik ga een geheim verklappen: dat is nooit zo 😉
Verwachting: er hoeft niks veranderd te worden in het interieur
Verwachting: Je zou denken dat de interieurfotograaf direct begint met foto’s maken als ze de ruimte binnenkomen. Kussens netjes, gordijnen in lijn en bloemen als decoratieve kers op de taart.
Realiteit: Achter de schermen lijkt het soms meer op een puzzel die net niet helemaal past. Kussens passen niet zo lekker (of ontbreken helemaal), gordijnen hebben een eigen plan en bloemen zijn te druk, of de verkeerde kleur of vorm. Soms zijn er helemaal geen accessoires om mee te werken, of geen planten, omdat de bewoners nog kleine kinderen hebben of nog geen keuze konden maken. Oh ja, er is altijd een kamer die vol ligt met spullen die uit beeld moeten…
Verwachting: vlekkeloze achtergrond
Verwachting: Je hebt die prachtige interieurfoto’s gezien waarin elke achtergrond vlekkeloos is. Het lijkt alsof niets uit plaats is, en niets afleidt van de voorgrond.
Realiteit: In de echte wereld stuiten we op de rommeltjes van het dagelijkse leven. Een computer met een wirwar aan kabels op een bureau, een beruchte ‘rommelschaal’ of een veel te drukke tuin die in beeld komt vanuit de woonkamer. Of wat dacht je van een prullenbak, deurmat of grote klok of kunstwerk dat niet goed in het plaatje past?
Meer lezen over de rol van styling tijdens interieurfotografie? Lees dan mijn blog Hoe fotografie en styling het vertrouwen in interieurontwerpers versterken
Verwachting: vlotte fotoshoots
Verwachting: Een fotoshoot lijkt een soepel verlopend proces. Je drukt simpelweg op de knop, en voilà , daar is het perfecte beeld. Zo kun je wel een stuk of 4 projecten op een dag doen!
Realiteit: Achter de schermen is het eerder een reeks van microaanpassingen. Verlichting wordt bijgeschaafd, vanuit elke hoek en compositie worden spullen opnieuw herschikt en elke shoot is 90% opruimen, schuiven en stylen, en 10% foto’s maken. Dit is niet omdat we een perfect en saai plaatje willen maken, maar omdat het effortless, warm en sfeervol op beeld moet komen. En dat lukt niet zonder aanpassingen (ik heb dat nog nooit meegemaakt in ieder geval).
Verwachting: alles is direct ‘Instagramwaardig’
Verwachting: Op foto’s lijkt elk hoekje en gaatje van een huis meteen klaar om te delen op Instagram. Het lijkt alsof alles van nature ‘Instagramwaardig’ is. Een goede camera, en schieten maar.
Realiteit: Soms is het meer een kwestie van kaderen (maar een klein stukje van een ruimte of een hoek fotograferen) of dingen die storend zijn weghalen of zelfs weg Photoshoppen. Niet elke hoek in huis is fotogeniek, en soms lijkt een hoekje op het oog mooi maar valt het op beeld tegen.
Een interieurshoot is een leuk samenspel van verwachtingen, realiteit en samenwerking met de ontwerper. Het is niet helemaal perfect gestileerd, maar dat is juist wat ik er zo interessant aan vind. Het onthult de menselijke kant achter die ‘perfecte’ wereld van Instagram en Pinterest en herinnert ons eraan dat elk huis zijn eigen verhaal vertelt. Wat is jouw ervaring met interieurfotografie?