Dit maakt (g)een goede interieurfoto

Instinctief weet je vaak wel wat een goede interieurfoto is, en wat niet. Maar waar kun je nu concreet op letten als je jouw project gaat/laat fotograferen?

Niet: zichtlijnen, design en karakteristieke woning elementen

Een goede interieurfoto is een combinatie van twee dingen: techniek en een gevoel oproepen. Uiteraard moeten de muren recht staan op beeld en moeten de belichting en kleuren goed zijn. Maar, bedenk goed wie je aan wil spreken.

Als je je te veel focust op zichtlijnen, design items en dat mooie raampje met glas in lood, dan ga je voorbij aan het doel van een goede interieurfoto. Tuurlijk, het is mooi en voegt waarde toe aan een foto, maar het is niet de focus. Want… wat vertelt het over wat jij als ontwerper voor de kijker kunt doen?

Wel: een gevoel / verlangen oproepen

Wat verwacht iemand van jou als interieurontwerper? Dat je hun huis tot een eenheid maakt. Dat het klopt. Ze willen zich thuis voelen en tot rust komen in hun huis.

Een woning kan nog zulke mooie gebinten en zichtlijnen hebben, als er geen gezelligheid en persoonlijkheid te vinden is dan doet de foto niks voor je. Het is bijna altijd nodig om een woning fotoklaar te maken.

Ook interessant: Hoe zet je afstyling en fotostyling in voor een betere interieurfoto?

Hoe bereik je dat op een foto?

Door heel goed te kijken wat er wel en niet in beeld hoort en door altijd zelf styling mee te nemen.

Opruimen, zorgvuldig de styling afstemmen op dit project, en het leven van de bewoners betrekken in een foto. Wat doen ze graag? Welke hobby’s kun je subtiel laten zien? Voeg persoonlijke spullen toe, eten & drinken, een blouse aan een haakje, een plant, warmte in de vorm van accessoires. Zelfs bij een strak interieur, kloppen de weinige spullen die je ziet.

Kijk maar eens naar foto’s die je mooi vindt. Alles wat je op beeld ziet, dat stond echt niet toevallig zo 😉

Je las een blogpost van Chiela van Meerwijk, interieurfotograaf & brandingspecialist. Wil je als interieurontwerper laten zien wat je in huis hebt met goed beeld, branding & strategie? Dan heb ik een mooi aanbod voor je:

  • interieurfotografie — om potentiële klanten te verleiden met schitterende foto’s van je werk;
  • brandingfotografie — voor een sterk, persoonlijk merk en klanten die beter bij je passen;
  • brandingtraject — als je van je bedrijf een merk wil maken die staat als een huis;
  • visuele strategie — als je jouw online imago wil verbeteren en moeitelozer zichtbaar zijn.

Meer over mij lezen, zodat je al een hoop weet voordat we gaan samenwerken? Ook goed!

Lees ook