Wanneer kies je voor een interieurfotograaf, architectuurfotograaf of woningfotograaf?

Als interieurontwerper weet je als geen ander hoeveel toewijding er gaat naar het creëren van een samenhangend interieur. Het is het resultaat van jouw visie, expertise en aandacht voor details. Maar dat moet ook overkomen op de foto's, en dat is spannend. Hoe kies je een goede fotograaf? En moet je een interieurfotograaf, woningfotograaf of architectuurfotograaf inhuren?

Laten we deze keuze wat verder verkennen en kijken welke richting het beste past bij jouw ontwerpstijl, smaak en visie.

Woningfotografie (ook wel vastgoedfotografie)

Wat is belangrijk in woningfotografie?

Woningfotografie richt zich op het presenteren van vastgoed, zoals woningen, appartementen, commerciële panden en vastgoedontwikkelingen. Het doel is om de ruimtelijke kenmerken, ruimtes en de algehele uitstraling van de woning of het pand vast te leggen om potentiële kopers of huurders aan te trekken.

Wanneer kies je hiervoor?

Kies voor een vastgoed- of woningfotograaf wanneer je vastgoed wil presenteren om te verkopen of te verhuren. Het legt de nadruk op de functionaliteit, ruimte en aantrekkelijkheid van het onroerend goed. Het interieur staat ook op de beelden, maar moet in vastgoedfotografie zo neutraal mogelijk zijn, om een groot publiek aan te spreken. Woningfotografen zijn getraind om zo snel en efficiënt mogelijk te werken, waardoor de reportage zo feitelijk mogelijk neergezet wordt. Dit moet bij je stijl als ontwerper passen.

Interieurfotografie

Wat is belangrijk in interieurfotografie?

Een interieurfotograaf is gespecialiseerd in het vastleggen van de binnenkant van een woning, maar niet gericht op de ruimte zelf, zoals een vastgoedfotograaf. Het gaat bij interieurfotografie om de meubels, indeling, texturen, kleurcombinaties en de algehele sfeer. Een goede interieurfotograaf maakt een reportage zoals in de woonbladen, waarbij op de emotie van de kijker ingespeeld wordt.

Wanneer kies je hiervoor?

Als je interieurontwerp niet alleen sfeervol vastgelegd moet worden maar ook met oog voor het verhaal van de bewoners. Een interieurfotograaf zal zowel overzichten als details van het interieur fotograferen, waarbij de juiste styling van alle elementen belangrijk is. Interieurfotografen kunnen erg goed omgaan met kleine ruimtes, donkere hoeken en tegenlicht. Dit is een specialisme dat de meeste fotografen niet goed genoeg beheersen als ze zich niet specifiek op interieurs richten.

Architectuurfotografie

Wat is belangrijk in architectuurfotografie?

Als je je ontwerp wilt laten opgaan in de omgeving en het gebouw als geheel wilt laten zien, is een architectuurfotograaf wat je nodig hebt. Ze richten zich op het vastleggen van de buitenkant van een gebouw of woning, de structuur, de zichtlijnen en de manier waarop jouw ontwerp zich in het landschap voegt. Ook kan de verbinding van binnen met buiten benadrukt worden. Het interieur en de styling op detailniveau is minder belangrijk.

Wanneer kies je hiervoor?

Wanneer de architecturale kenmerken, vormgeving en omgeving van een gebouw wilt laten zien. Vaak is de stijl van de foto’s strak, waarbij er vooral veel totaalbeelden te zien zijn en details van bepaalde constructies of verbindingen. Een architectuurfotograaf kan goed met het licht van de zon en de schaduwen omgaan. Meestal heeft een architectuurfotograaf apparatuur om de hoogte in te gaan (een drone of een hoogtestatief) om de ligging en de verbinding van het gebouw met de natuur te tonen.

Het beste van beide werelden

In sommige gevallen kan het ook een goed idee zijn om zowel een architectuur- als een interieurfotograaf in te schakelen. Of door een fotograaf te kiezen die beiden goed kan. Wanneer jij als interieurontwerper samen met een interieurarchitect of een architect een project oplevert, wil je dat zowel de architectuur als het interieur goed uit de verf komt. Wanneer je een projectontwikkelaar bent, die met een interieurontwerper samenwerkt, kan de combinatie vastgoedfotograaf en interieurfotograaf (of een fotograaf die beiden goed kan) weer interessant zijn.

Samenwerking en communicatie

Ongeacht wat voor fotograaf je nodig hebt, open communicatie is essentieel. Werk samen met de fotograaf om jouw visie en doelen duidelijk te maken. Bespreek specifieke details, zoals welke kenmerken van jouw ontwerp moeten worden benadrukt. Geef hierbij niet aan hóe de foto gemaakt moet worden, maar wat belangrijke focuspunten zijn. De fotograaf weet zelf de mooiste composities te kiezen.

Een goede samenwerking zal ervoor zorgen dat na verloop van tijd, wanneer de fotograaf perfect weet hoe jij de foto’s graag wil, de foto’s jouw ontwerpen op de best mogelijke manier weerspiegelen.

Dus, bij de keuze tussen een interieurfotograaf, vastgoedfotograaf en architectuurfotograaf, bedenk wat je over wil brengen. Is het interieur en de sfeer voor de bewoners het belangrijkste, of wil je juist de architectuur of het pand zelf laten zien? Kijk daarnaast ook altijd naar het portfolio van een fotograaf. Spreken de beelden je aan? Kun je zien dat ze gespecialiseerd zijn, of doen ze voornamelijk andere fotografie? Door al deze zaken af te wegen kom je vaak tot de juiste keuze. En je weet pas echt hoe een samenwerking verloopt, als je het gewoon eens probeert.

Je las een blogpost van Chiela van Meerwijk, interieurfotograaf & brandingspecialist. Wil je als interieurontwerper laten zien wat je in huis hebt met goed beeld, branding & strategie? Dan heb ik een mooi aanbod voor je:

  • interieurfotografie — om potentiële klanten te verleiden met schitterende foto’s van je werk;
  • brandingfotografie — voor een sterk, persoonlijk merk en klanten die beter bij je passen;
  • brandingtraject — als je van je bedrijf een merk wil maken die staat als een huis;
  • visuele strategie — als je jouw online imago wil verbeteren en moeitelozer zichtbaar zijn.

Meer over mij lezen, zodat je al een hoop weet voordat we gaan samenwerken? Ook goed!

Lees ook