Wat je niet tegen een interieurfotograaf moet zeggen

Het is een hele stap om met een interieurfotograaf samen te werken. Zorg in ieder geval dat je deze vragen / uitspraken vermijdt, zodat je geen rode vlag klant wordt ;)

Ik hoef niet zo veel foto’s

Het aantal interieurfoto’s dat je nodig hebt, heeft weinig invloed op de tijd en moeite die een fotograaf in een fotoreportage stopt. Er zit een bepaald proces in de volgorde van de ruimtes, in het klaarmaken en stylen van de hoekjes, het scannen van de ruimtes. Vooraf is niet te zeggen wat het allermooiste beeld in een ruimte is. Daarom maakt een interieurfotograaf altijd een afwisselende serie beelden, zodat alle onderdelen van een interieurontwerp aan bod komen en zodat je het ontwerp ook echt eer aan doet. Het is net als het bakken van een taart – de ingrediënten en het proces blijven hetzelfde, of je nu een hele taart of alleen een stukje wil. Dus vraag niet om minder foto’s om te besparen op kosten.

En waarom zou je maar 3 beelden van je ontwerp willen, als je met 20 foto’s een eigen beeldbank kunt aanleggen voor al je marketingactiviteiten? Zonde van de moeite die er met een shoot gepaard gaat.

Jij hebt een dure camera, daarom maak je zulke mooie foto’s

Deze uitspraak is een doorn in het oog van veel fotografen. Wanneer je een dure pan koopt, kook je ook niet opeens een 5-sterren diner. Daar is heel veel oefening, kennis en skill voor nodig. Zo werkt dat ook met fotografie. Je hebt er oog voor – en dan kun je met elke willekeurige camera of mobiel mooie foto’s maken – of je hebt er geen oog voor – en dan helpt zelfs de duurste camera je niet verder.

De fotografie van dit project duurt maar een uurtje

Wanneer je dit denkt, dan raad ik je aan om eens mee te gaan met een fotograaf naar een interieurshoot. Je zal verbaasd zijn over de hoeveelheid tijd die het kost om een foto op te bouwen: opruimen, afstandsbedieningen weg, kabeltje aan de kant, spullen uit beeld zetten, een kaars verschuiven, een plant draaien, het gordijn netjes plooien, ik kan nog wel even doorgaan 😉 Daarnaast kost het ook tijd om de beste composities te creëren en de juiste styling toe te voegen. En dan heb ik de voorbereiding, regelen van styling, begroeten van de bewoners en op- en afbouwen nog niet meegeteld.

Kortom, een professioneel interieurfotograaf kan niet zomaar in een uurtje een hele fotoshoot afwerken. We willen graag de tijd nemen om ervoor te zorgen dat de foto’s van hoge kwaliteit zijn en het beste van jouw project laten zien. We willen jouw visie tot leven brengen, en dat is geen haastklus.

Je hoeft de foto’s niet na te bewerken hoor

Natuurlijk hoef je de foto’s niet na te bewerken, net zoals je ook niet per se je tanden hoeft te poetsen of je haar hoeft te kammen voordat je de deur uitgaat. Maar laten we eerlijk zijn, het resultaat ziet er veel beter uit als je dat wel doet. Ik snap het wel, het lijkt misschien alsof we gewoon op de knop drukken en voilà, er is een perfecte foto. Maar dat is niet hoe het werkt. Een foto direct uit de camera is een onaf product, dat onze naam geen eer aandoet. Wij interieurfotografen hebben geheime krachten en fotobewerking is er een van.

Ik wil alles met de foto’s kunnen doen wat ik wil, maar wil niet extra betalen voor dat recht

Het is begrijpelijk dat je zoveel mogelijk uit je investering wilt halen en alle vrijheid wilt hebben om de foto’s te gebruiken zonder enige restrictie. Het is goed om te weten dat je geen eigenaar van een foto wordt zodra je een fotograaf inhuurt, net als dat je geen eigenaar wordt van een kunstwerk of muziekstuk wanneer je hier voor betaald. Je krijgt een gebruiksrecht, ook wel licentie genoemd.

Met een licentie mag je best veel; zoals de foto’s op je website, socials en eigen drukwerk gebruiken. Maar het is belangrijk om te onthouden dat je ook gebonden bent aan de voorwaarden die erbij horen. Dat betekent dat het bewerken, knippen of doorsturen van de foto’s zonder toestemming van de fotograaf een schending van auteursrechten is. Dat wil je niet op je geweten hebben, toch?

Fotografen verkopen ze niet zomaar hun rechten aan de hoogste bieder. In plaats daarvan bieden ze licenties aan, zodat hun naam verbonden blijft aan de foto en hun reputatie behouden blijft. En heel eerlijk? Ik wil niet dat mijn werk veranderd wordt. Of dat andere bedrijven gratis profiteren van de professionele beelden omdat de opdrachtgever ze aan iedereen die interesse heeft rondstuurt.

Dat werk je later wel even weg in Photoshop, toch?

Photoshop, de beste vriend van menig fotograaf en interieurontwerper. Maar onderschat niet hoe veel tijd Photoshop kan kosten, zeker als er meerdere problemen opgelost moeten worden. Dat kost dus ook extra geld. En soms kan zelfs Photoshop geen wonderen verrichten. Die verkeerd afgewerkte maatwerk kast? Helaas, het is wat het is. Bovendien, waarom zou je een snelle foto nemen met het idee om het later in Photoshop op te lossen als je het gewoon goed kunt doen vanaf het begin?

Ik wil graag dat de foto’s in deze sfeer worden

Elke fotograaf heeft zijn eigen “signature look”, die wordt gevormd door jarenlange ervaring, kennis en creativiteit. Als je specifieke wensen hebt, is het belangrijk om dit van tevoren te bespreken en te zien of de fotograaf bereid is om aan je verzoek te voldoen. Maar onthoud, een goede fotograaf zal altijd zijn eigen stijl hebben en daar trots op zijn. Wanneer je een fotograaf kiest, is dat het eerste waar je op moet letten. Zoek je een andere sfeer? Dan hoort daar ook een andere fotograaf bij.

Die andere fotograaf is goedkoper, kun jij ook zakken?

Het is net als het vergelijken van een Citroën met een Porsche – beide zijn auto’s, maar er is een duidelijk verschil in kwaliteit en prestaties. Dus als je op zoek bent naar een kwalitatieve fotoshoot, kies dan voor de fotograaf die past bij jouw visie en wensen. En als je echt wil onderhandelen over de prijs, vraag dan of er andere opties zijn om binnen je budget te blijven. Een professionele fotograaf zal bereid zijn om met je mee te denken en oplossingen te vinden die bij jouw situatie passen (binnen redelijke eisen natuurlijk).

We hebben geen/weinig budget, maar het is wel interessant voor je portfolio

Altijd een pareltje, de beroemde exposure deal. Als je op zoek bent naar fotografie van goede kwaliteit, is het niet eerlijk om te verwachten dat de fotograaf zijn of haar diensten gratis aanbiedt in ruil voor credits of een portfolio plaatje. Als een fotograaf net start met ondernemen, dan zoeken zij liever zelf een paar gratis projecten in hun straatje, en gaan ze daarna betaald aan het werk. Heb je ̩cht een goed tegenvoorstel waar de fotograaf iets aan heeft Рen dan bedoel ik geen exposure Рstel dit dan voor als ruildienst. Niet elke fotograaf staat hier voor open, maar dat is een stuk eerlijker dan voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

Je las een blogpost van Chiela van Meerwijk, interieurfotograaf & brandingspecialist. Wil je als interieurontwerper laten zien wat je in huis hebt met goed beeld, branding & strategie? Dan heb ik een mooi aanbod voor je:

  • interieurfotografie — om potentiële klanten te verleiden met schitterende foto’s van je werk;
  • brandingfotografie — voor een sterk, persoonlijk merk en klanten die beter bij je passen;
  • brandingtraject — als je van je bedrijf een merk wil maken die staat als een huis;
  • visuele strategie — als je jouw online imago wil verbeteren en moeitelozer zichtbaar zijn.

Meer over mij lezen, zodat je al een hoop weet voordat we gaan samenwerken? Ook goed!

Lees ook