Wat is de beste camera voor interieurfotografie?

Regelmatig duikt de vraag op in mijn inbox welke camera ik gebruik of welke lenzen ik aanraad voor het fotograferen van een interieur. Ik ga je uitgebreid vertellen over mijn gear en waarom je apparatuur niet veel hoeft uit te maken voor het schieten van goede foto's.

Welke camera gebruik ik zelf?

Momenteel werk ik met de Canon 6D Mark II. Deze camera heeft een uitklapbaar schermpje zodat je ook in hele onhandige hoeken – en geloof me, die kom je áltijd tegen met interieurfotografie – kunt kijken wat je aan het doen bent. Het is een full frame camera. Dat wil zeggen dat de beeldsensor even groot is als bij een analoge camera en meer licht vangt. Dit geeft een scherper beeld. Je kunt bijvoorbeeld een hoge ISO instellen zonder dat je veel ruis krijgt. Handig als je in een iets te donkere kamer aan het werk bent.

Toen ik net begon als fotograaf werkte ik met een instapmodel camera van Canon, de 750D. Dit is een crop sensor camera, de beeldsensor is kleiner en geeft sneller ruis bij donkere situaties (bijvoorbeeld schaduwen in een kamer). Toch heb ik met veel plezier met deze camera gewerkt en kon ik er in verschillende lichtomstandigheden goed mee uit de voeten. Omdat ik de camera van mijn vader leende wilde ik graag mijn eigen apparatuur en besloot ik gelijk voor een full frame te kiezen voor meer vrijheid, maar wanneer je af en toe je eigen projecten gaat vastleggen kun je prima aan de slag met een crop sensor camera, die wat betaalbaarder zijn. Er zijn tegenwoordig ook ontzettend goede systeemcamera’s die zelfs door professionals gebruikt worden. Ik raad je aan om daar ook eens naar te kijken.

Welke lenzen zijn goed voor interieurfotografie?

Omdat je graag wat meer van een kamer op de foto wil kunnen krijgen, heb je altijd een groothoeklens nodig. Zorg er dan wel voor dat je hem nooit op de volle groothoek zet, omdat je dan een soort Funda balzaal effect krijgt. De ruimte komt totaal niet meer over zoals hij werkelijk is, en dingen die aan de randen van het beeld staan vervormen al gauw. Ook heeft het plaatje dan totaal geen sfeer meer.

Ik heb altijd twee lenzen bij me als ik een interieurshoot doe: mijn 18-35mm groothoeklens en mijn 50mm lens. Ik loop eerst door de ruimtes met de eerste lens voor de overzichtfoto’s en de medium shots (waar niet de hele ruimte op staat maar bijvoorbeeld een gestyled hoekje) en daarna loop ik nogmaals door de ruimtes met de 50mm lens waarmee ik de mooie sfeerplaatjes maak met een onscherpe achtergrond. De 50mm lens heeft een vast brandpunt, je kunt dus niet in- of uitzoomen maar je moet letterlijk zelf naar voren of naar achteren lopen.

Wat kan er verder niet ontbreken voor een interieurfotografie sessie?

Ik ga nooit op pad zonder mijn statief, schoonmaakdoekjes voor mijn lenzen, extra batterijen, een grijskaart en extra geheugenkaartjes. Omdat je een stilstaande ruimte fotografeert, kun je meer licht vangen door je camera op een statief te zetten en een langere sluitertijd in te stellen, dan wanneer je dat uit de hand zou fotograferen zonder dat je de foto per ongeluk beweegt.

Maakt het uit welke apparatuur je gebruikt voor interieurfotografie?

De meeste fotografen hebben zo’n goed gevoel voor compositie en lijnenspel dat het niet veel uitmaakt of zij een mobiel gebruiken met goede camera erin, een instapmodel camera of de duurste professionele apparatuur. Het gaat er vooral om dat hoe duurder de camera is, hoe meer opties je hebt om een foto precies te maken zoals je hem wil hebben. Maar dan nog, als je er geen oog voor hebt zal die dure camera er niet voor zorgen dat je opeens geweldige foto’s maakt.

Wil je af en toe foto’s van projecten vastleggen op je mobiel dan kan dat prima. Zorg dan dat je de foto in RAW neemt (niet in JPG) en daarna de foto oppoetst in een nabewerking-app. Wanneer je foto’s gaat maken op je camera, zorg er dan voor dat je snapt hoe je deze kunt nabewerken op je computer. Er zijn altijd dingen die strakker kunnen, zoals de horizon en de muren recht zetten. Dit geeft altijd een professioneler plaatje dan wanneer je de foto zonder nabewerking direct gebruikt als promotiemateriaal.

Hoe maak ik een goede interieurfoto?

Dit is vooral heel erg veel oefenen. Wil je een dagje met mij meelopen, heb je vragen aan mij of heb je liever dat ik jouw project voor je op de foto zet? Stuur me dan een berichtje of plan een kennismaking met me in. Ik kijk er naar uit om je te spreken!

Je las een blogpost van Chiela van Meerwijk, interieurfotograaf & brandingspecialist. Wil je als interieurontwerper laten zien wat je in huis hebt met goed beeld, branding & strategie? Dan heb ik een mooi aanbod voor je:

  • interieurfotografie — om potentiële klanten te verleiden met schitterende foto’s van je werk;
  • brandingfotografie — voor een sterk, persoonlijk merk en klanten die beter bij je passen;
  • brandingtraject — als je van je bedrijf een merk wil maken die staat als een huis;
  • visuele strategie — als je jouw online imago wil verbeteren en moeitelozer zichtbaar zijn.

Meer over mij lezen, zodat je al een hoop weet voordat we gaan samenwerken? Ook goed!

Lees ook